KAFIĆ |  FORUM |  ROMANSE |  RAZGLEDNICE |  OGLASNIK   


upit     kontaktirajte nas VIDI kao prva stranica prijavi u bookmark
  Naslovna
  Hrvatska
  Svijet
  Zanimljivosti
  Računala
  Znanost
  Automobili
  Sport
  Financije i posao
  Zdravlje i medicina
  Kultura
  Showbiz

  Forum
  Kafić
  Romanse
  Razglednice
  Oglasnik


 NOVOSTI
Šest novih e-knjiga u 2011.
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom prvog polugodišta 2011. godine šest novih naslova, te je sada čitateljima dostupno ukupno 127 naslova.

Od šest objavljenih naslova, samo su tri još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 69.265 posjetitelja.

Tijekom prvog polugodišta 2011. godine objavljene su četiri pjesničke zbirke ("Dok prelazim asfalt" Krešimira Mićanovića, "Anđeli u koroti" Ivana Hercega, "Glasovne promjene" Damira Šodana i "Underground" Roberta Roklicera), jedan roman ("Ekskurzija" Nevena Ušumovića) i jedna zbirka književnih prikaza ("Utočište od riječi" Božidara Alajbegovića).

DPKM planira u 2011. godini objaviti još četiri nova naslova: "Krila u koferu" Borisa Becka, "Slijeganje ramenima" Tvrtka Vukovića, "Snagu utopije" Dražena Šimleše i "Walden" Henryja Davida Thoreaua.
objavljeno u 16:40;
 04. srpnja 2011 / tr
Počinje Fantastic Zagreb Film Festival
Večeras počinje nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala! Festival svoja vrata otvara večeras u 21 sat u ljetnom kinu Gradec, na platou kod crkve svete Katarine. Osnivačima festivala na otvaranju pridružit će se zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Nakon ceremonije, uslijedit ce projekcija filma Crna voda (Two Eyes Staring) - riječ je o nizozemskom psihološkom trileru autora Elberta van Striena o djevojčici koja na sasvim neočekivan način otkriva čuvanu tajnu svoje majke koja je kao djevojčica otrovala svoju sestru blizanku. Ova napeta triler drama s elementima horora i vrhunskim vizualnim stilom nagrađena je na festivalu Fantasporto 2011 za najbolji film i najbolji scenarij.

Paralelno uz otvaranje održat će se projekcije na drugim festivalskim lokacijama. U 20.30 sati u kinu Europa na rasporedu je japanski film Nasilje Takeshija Kitana. U improviziranom otvorenom kinu Tuškanac u 21.30 h na programu je horor Sveto mesto, uradak srpskog redatelja Djorđa Kadijevića iz 1990., a u 23.30 h višestruko nagrađivana nekonvencionalna božićna priča - film Djed Mraz iz pakla (Rare Exports: A Chistmas Tale) u režiji finskog autora Jalmarija Helandera.

Više informacija možete pronaći na www.fantastic-zagreb.com
objavljeno u 08:57;
 02. srpnja 2011 / tr
Kineski umjetnik napokon na slobodi
Kineske su vlasti pustile na slobodu Aija Weiweija, umjetnika koji je u pritvoru proveo više od dva mjeseca. Kineske su vlasti proteklih mjeseci pojačale pritisak na disidente zbog straha da bi mogli inicirati revoluciju poput onih arapskih.

Weiwei je po izlasku iz zatvora rekao da se osjeća dobro i da nema zdravstvenih poteškoća, te da je sretan što će ponovno biti s obitelji. U Kini su od veljače uhićene stotine ljudi. Ai Weiwei je sada na uvjetnoj slobodi, ali je vlastima morao obećati da će se suzdržavati od javnih istupa.

Vlasti su zadržale njegove dokumente i onemogućile mu odlazak u inozemstvo, a postupak protiv njega može u sljedećih godinu dana u bilo kojem trenutku biti obnovljen. Policija je Weiweija uhitila početkom travnja, a službeni je razlog bilo neplaćanje poreza. Sada ga je pak pustila, jer se dobro vladao i priznao neke svoje zločine.
objavljeno u 13:12;
 24. lipnja 2011 / mls
Na internetu knjige iz 18. i 19. stoljeća
Američki internetski velikan Google je s Britanskom knjižnicom sklopio ugovor koji će mu omogućiti da na tisuće starih knjiga bude dostupno na internetu. Sporazum će korisnicima interneta omogućiti čitanje 250 tisuća tekstova objavljenih između 1700. i 1870. godine.

Sporazum se odnosi na djela iz zbirke Britanske knjižice koja su već oslobođena autorskih prava. Google je slične sporazume sklopio s brojnim knjižnicama svijeta. Plan internetskog velikana da na internetu objavi na milijune naslova autorskih djela naišao je na protivljenje brojnih izdavača i predmet je pravnog rata u SAD-u.

Britanska knjižnica raspolaže zbirkom od 14 milijuna knjiga i gotovo milijun publikacija periodičnog tiska. Prošle je godine predstavila plan u okviru kojega će digitalizirati više od 40 milijuna stranica časopisa koji datiraju sve do 350 godina u prošlost.
objavljeno u 08:35;
 23. lipnja 2011 / tr
Za Stradivarija više od 11 milijuna eura
Na aukciji održanoj u Londonu rijetka Stradivarijeva violina prodana je za više od 11 milijuna eura, čime je oboren svjetski rekord za violine tog talijanskog majstora. Violina pod nazivom Lady Blunt obarala je rekord svaki put kad je bila prodavana.

Ime je dobila po jednoj od svojih vlasnica, lady Anne Blunt, inače unuci pjesnika lorda Byrona. Anonimni ju je kupac platio više od 11 milijuna eura, čime je za čak četiri puta premašio posljednji svjetski rekord Stradivarijevih violina.

Iako u svijetu postoji oko 600 violina iz radionice Antonija Stradivarija, Lady Blunt ima posebnu vrijednost, jer je iznimno dobro uščuvana. Zanimljivo, sav će novac biti doniran žrtvama potresa i tsunamija u Japanu.
objavljeno u 13:13;
 22. lipnja 2011 / mls
Fotoaparat Leica prodan za 10 milijuna kuna
Fotoaparat Leica iz 1923. godine prodan je na dražbi galerije Westlicht u Beču za 1,32 milijuna eura, odnosno gotovo 10 milijuna kuna. Tako je postao najskuplji fotoaparat na svijetu, što je iznenadilo i mnoge stručnjake.

Naime, prije dražbe se procjenjivalo da njegova vrijednost neće premašiti 450 tisuća eura. Ipak, jedan si je anonimni kolekcionar iz Azije dao oduška i kupio ga za trostruko višu cijenu.

Riječ je o fotoaparatu iz serije 25 prototipova napravljenih dvije godine prije nego ih je ova poznata njemačka tvrtka počela komercijalno proizvoditi. Prodani je primjerak bio poslan u New York zbog patentiranja i na taj način postao prva Leica koja je izvezena.

Prijašnji je rekord držao dagerotip iz 1839., poseban zbog toga što je na njemu bio rijetki potpis izumitelja Jacquesa Daguerrea, koji je prošle godine prodan za 732 tisuće eura.
objavljeno u 11:22;
 29. svibnja 2011 / mls
Ubuduće internetsko glasovanje za Oscara
Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti namjerava postojeće poštansko glasovanje za Oscara zamijeniti internetskim, izvijestio je BBC. Iz akademije su izvijestili članove da bi se elektronski sustav glasovanja mogao uvesti već ove godine.

Ukoliko se ukine princip glasovanja poštom, ceremonija dodjele Oscara mogla bi se potencijalno održavati ranije nego što je to sada običaj, odnosno potkraj veljače ili početkom ožujka. Ipak, s obzirom da je sljedeća dodjela već potvrđena za 26. veljače, eventualne se promjena datuma neće dogoditi prije 2013. godine.

Postojeći je sustav propisivao da se glasački listići za nominacije 27. prosinca poštom šalju članovima akademije, kojih je šest tisuća. Kontroverzna situacija dogodila se 2004. kada su se listići 250 britanskih članova akademije zagubili u pošti.
objavljeno u 18:12;
 27. svibnja 2011 / mls
Muzej prekinutih veza najinovativniji
Muzej prekinutih veza, privatni hrvatski muzej smješten na zagrebačkome Gornjem gradu, dobitnik je nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej. Na svečanosti proglašenja Europskog muzeja godine nagradu je primila osnivačica muzeja Olinka Vištica.

Članovi žirija istaknuli su u obrazloženju nagrade da Muzej prekinutih veza smješta diskusiju o fragilnosti odnosa u šire političke, socijalne i kulturološke okolnosti imajući na umu kapacitet posjetitelja da razumije te faktore te pružajući mogućnost katarze na osobnoj razini.

Nagradu za najbolji europski muzej 2011. osvojio je Galoromanski muzej iz belgijskog grada Tongerena, a nagradu Siletto za najzanimljiviji projekt dobio je Muzej poplave iz Owerkerka u Nizozemskoj.
objavljeno u 17:28;
 22. svibnja 2011 / mls
Hrvati dobro govore engleski
Britansko sveučilište Cambridge objavilo je nove statistike poznavanja engleskog jezika iz kojeg je vidljivo da su Hrvati natprosječno dobri u poznavanju tog jezika. Na ispitima Cambridge ESOL-a ostvaruju visoku prolaznost od 88 posto.

Podsektor ovoga prestižnog sveučilišta, Cambridge ESOL, koji je specijaliziran za osmišljavanje i ocjenjivanje ispita iz engleskog jezika, djeluje još od 1913. godine te su njihovi ispiti jednaki u cijelom svijetu.

Polaganje u strogo kontroliranim uvjetima u 140 zemalja i ispravljanje koje se šalje u Cambridge, donijelo im je status najobjektivnijih i najprihvaćenijih ispita iz engleskog jezika koje polaže više od tri milijuna kandidata na godinu.

Najbolje su rezultate ostvarili Gruzijci i Šveđani, koji imaju 100-postotnu prolaznost, dok su najlošiji bili Mađari i Kinezi, kojih je samo 36 posto prošlo na ispitu.
objavljeno u 18:12;
 20. svibnja 2011 / mls
Amerikanci više troše na kazalište nego na kino
Iako o njima često postoji predrasuda kako su neobrazovani i ne odveć pametni, istraživanja pokazuju kako Amerikaci više troše na odlaske u kazalište nego na one u kino. Ipak, u troškovima Amerikanaca dominiraju sportski događaji.

Prema podacima iz 2009. godine, Amerikanci su na izvedbene umjetnosti potrošili 14,5 milijardi dolara, za sport su izdvojili više od 20 milijardi, dok su na film i kino potrošili oko 10 milijardi dolara. Dio razloga za veću potrošnju sasvim sigurno leži i u činjenici da su kulturna događanja uglavnom skuplja od odlaska u kino.

Isto istraživanje pokazalo je da oko 3,5 milijuna ljudi u SAD-u svakodnevno posjećuje kino, oko 2,7 milijuna na dnevnoj bazi posjećuje sportske događaje, dok ih oko milijun i pol ide u kazalište i na koncerte.
objavljeno u 17:38;
 07. svibnja 2011 / mls

 IZVUČENO
Šest novih e-knjiga u 2011.
Počinje Fantastic Zagreb Film Festival
Kineski umjetnik napokon na slobodi
Na internetu knjige iz 18. i 19. stoljeća
Za Stradivarija više od 11 milijuna eura
Fotoaparat Leica prodan za 10 milijuna kuna
Ubuduće internetsko glasovanje za Oscara
Muzej prekinutih veza najinovativniji
Hrvati dobro govore engleski
Amerikanci više troše na kazalište nego na kino
Austrijanci moraju vratiti otetog Klimta
Uspjeh Pompeja u Klovićevim dvorima
Povijesne znamenitosti na GSV-u
E-knjige potiskuju papirnate
Prijavite se na Organ vida!
Zatvoren 7. ZagrebDox
Najbogatiji čovjek na svijetu otvorio muzej
Otvoren 7. ZagrebDox
Bliži se ZagrebDox
Umro Kasum Cana
Irancu Zlatni medvjed Berlinalea
Preminuo Predrag Vušović
Umro Ivica Bednjanec
Noć muzeja 2011.
Mucalo bez konkurencije
Turku prijestolnica kulture
Umro Boško Petrović
Brown i Rowling autori desetljeća
Prijavite se na FAKI
Umro Fadil Hadžić


Hrvatska, Svijet, Zanimljivosti, Računala, Znanost, Automobili, Sport, Financije i posao, Zdravlje i medicina, Kultura, Showbiz

Forum, Kafić, Romanse, Razglednice, Oglasnik

© 2001 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.