KAFIĆ |  FORUM |  ROMANSE |  RAZGLEDNICE |  OGLASNIK   


upit     kontaktirajte nas VIDI kao prva stranica prijavi u bookmark
  Naslovna
  Hrvatska
  Svijet
  Zanimljivosti
  Računala
  Znanost
  Automobili
  Sport
  Financije i posao
  Zdravlje i medicina
  Kultura
  Showbiz

  Forum
  Kafić
  Romanse
  Razglednice
  Oglasnik


 NOVOSTI
YouTube predstavio novi eksperiment
Eksperiment Cosmic Panda, koji korisnicima donosi novi izgled najpopularnijeg video servisa, YouTube je odlučio podijeliti s korisnicima. On donosi mračniji izgled i prilično izmijenjeno sučelje, osobito kad je riječ o prikazu vezanih video isječaka.
objavljeno u 16:40;
 11. srpnja 2011 / mls
Računala zaražena i nakon Rustocka
Prema podacima nove Microsoftove analize, tek je nešto više od polovice osobnih računala koji su se zarazili “botnetom” Rustock danas čisto, iako je Microsoft je onemogućio rad nadzorne i usmjerivačke infrastrukture mreže Rustock još u ožujku, nakon čega je došlo do osjetnog opadanja količine neželjene e-pošte na svijetu.

Unatoč tome što mreža nakon Microsoftove akcije više ne može posredovati naredbe zareženim računalima, drugi kriminalci mogu uspostaviti kompatibilnu infrastrukturu i njome preuzeti nadzor.

Četiri mjeseca nakon isključenja nadzorne infrastrukture širom svijeta i dalje je zaraženo 700 tisuća računala, od čega najviše u Indiji. Visoka zaraženost računala nakon toliko vremena pokazuje koliko je teško korisnicima očistiti zaraženi sustav.
objavljeno u 07:31;
 08. srpnja 2011 / tr
Popis najopasnijih programskih grešaka
Organizacija SANS Institute je zajedno s vodećim sigurnosnim stručnjacima iz SAD-a i Europe pripremili ovogodišnji popis najopasnijih programskih grešaka. Na popisu 2011 CWE/SANS Top 25 Most Dangerous Software Errors su najčešće i najkritičnije greške, koje mogu u programskoj opremi dovesti do ozbiljnih sigurnosnih propusta, koje je moguće jednostavno otkriti i iskoristiti.

Nesigurne su posebice stoga što hakeru često omogućuju potpuno preuzimanje nadzora nad programskom opremom, krađu podataka ili potpuni prekid rada. Ovogodišnji popis temelji se na podacima iz 20 različitih organizacija, koji su svaku grešku vrednovale s obzirom na raširenost, važnost i vjerojatnost zloporabe.

Za razvrstavanje konačnih rezultata koristi se sustav Common Weakness Scoring System (CWSS). Više detalja možete pronaći na cwe.mitre.org/top25
objavljeno u 12:29;
 07. srpnja 2011 / tr
Apple naručio 15 milijuna iPhonea5
Iako je riječ o još neslužbenim i nepotvrđenim glasinama, novi bismo iPhone, za koji se pretpostavlja da će nositi naziv 5, mogli vidjeti već nakon ljeta. Naime, spekulira se da je tvrtka Apple već naručila velike količine nove verzije.

Točnije, navodi se da je moćna Jobsova tvrtka od tajvanskog proizvođača Pegatrona naručila ogromnih 15 milijuna komada budućeg iPhonea5, što će biti njegov vjerojatni naziv.

Njegova bi prodaja, prema također zasad nepotvrđenim informacijama, trebala započeti u rujnu. Isti izvori potvrđuju i brojna ranija nagađanja prema kojima će novi iPhone biti samo manja nadogradnja u odnosu na iPhone 4, te da se neki značajniji pomaci mogu očekivati tek iduće godine.
objavljeno u 08:28;
 06. srpnja 2011 / mls
Suradnja Baidua i Microsofta
Kineski internetski velikan Baidu dogovorio je suradnju s Microsoftom na području pretraživanja interneta. Microsoft će pomoću svoje internetske tražilice Bing već ove godine početi osiguravati rezultate za pretrage Baiduovih korisnika na engleskom jeziku.

Neki rezultati pretraga na engleskom jeziku koje obave korisnici Baidua automatski će biti preusmjereni na Bing. Bing će rezultate pretraživanja potom automatski poslati natrag Baiduu, tako da će se prikazati na internetskoj stranici Baiduove tražilice.

U Baiduu smatraju da će na račun suradnje s Microsoftom moći iskoristiti tehnološke prednosti obiju stranica i tako osigurati korisnicima koji pretražuju na engleskom jeziku bolje iskustvo pretraživanja interneta.

Vodeća kineska tražilica Baidu dnevno zabilježi oko 10 milijuna pretraga na engleskom jeziku, i to uglavnom od strane stručnjaka i studenata u većim gradovima. Suradnja s Microsoftom će osim toga Baiduu omogućiti proučavanje inozemnog internetskog tržišta, o čemu predstavnici kineskog internetskog velikana nisu objavili nikakve detalje.

Baidu je u prvom tromjesečju ove godine imao 75,8-postotan udio na kineskom tržištu pretraživanja interneta, a s 19,2 posto ga slijedi Google, zaključila je analitička kuća Analysys International. Kina ima gotovo pola milijarde korisnika interneta i najveće je pojedinačno internetsko tržište na svijetu.
objavljeno u 18:06;
 04. srpnja 2011 / tr
Trojanski miš
Savjetodavna tvrtka za područje sigurnosti NetraGuard pokazalo je kako naizgled nedužan računalni miš i ponešto jednostavno dostupnih informacija hakeru osiguravaju jednostavan i brz pristup poslovnom IT-okruženju.

Ideju o računalnom mišu kao sredstvo za prijenos štetnog koda upotrijebili su kada ih je jedna tvrtka angažirala za test sigurnosti poslovne mreže. Za napad su upotrijebili Logitechov USB-miš u koji su ugradili mini-upravljač i memoriju micro Flash s instaliranom prilagođenom programskom opremom.

Prilikom priključenja miša na računalo pokrenuo se proces širenja štetnog programa koje sigurnosno rješenje koje su koristili u tvrtki nije prepoznao i spriječio. NetraGuard je putem praćenja objava na Facebooku otkrio da tvrtka koristi McAfeejeva sigurnosna rješenja i sukladno tome prilagodio štetni program.

Zadnji korak se temeljio na slanju prilagođenih miševa koji su bili zapakirani kao promotivni darovi odabranim zaposlenicima u tvrtki. Tri dana kasnije od uređaja su već dobili obavijest da je napad bio uspješan.
objavljeno u 14:53;
 29. lipnja 2011 / tr
Igranje uz pametne telefone i tablete
Pametni telefoni i tableti sve su popularniji kod zaljubljenika u videoigre. Stručnjaci smatraju da najviše cijene fleksibilnost tih aparata. Oni, naime, korisnicima omogućuju igranje čak i ako nisu ispred računala.

Prema predviđanju analitičara, samo će u području Azije i Pacifika prodaja multifunkcionalnih telefona doseći 200 milijuna primjeraka na godinu do 2016. Ako se ta prognoza ostvari, bit će riječ o trećini ukupno prodanih mobilnih telefona u toj zoni.

Iz tvrtke Touch Dimensions, koja razvoja igre za različite platforme, tvrde da će najmanje 90 posto korisnika video igara u budućnosti biti na mobilnom aparatu. Zaključili su kako njihovi klijenti preferiraju igre smišljene za mobilne telefone u odnosu na one za računala ili igraće konzole.
objavljeno u 13:42;
 28. lipnja 2011 / mls
IBM nezadovoljan brzim umirovljenjem Firefoxa 4
Mozilla je izdala petu inačicu Firefox i istodobno izazvala nezadovoljstvo među mnogim poslovnim korisnicima. Izdanje Firefoxa 5 znači i “umirovljenje” prošle, samo tri mjeseca stare inačice 4, što znači da za nju neće biti sigurnosnih nadogradnji.

IBM je sredinom 2010. odabrao Firefox za službeni preglednik, a prema pisanju Computerworlda, sada su svjesni da su nepotrebno mjesecima testirali interne aplikacije na Firefoxu 4.

U tvrtki u kojoj i dalje koriste Firefox 3.6, sada su pred teškom odlukom – uvesti Firefox 4 s potencijalno nepopravljivim sigurnosnim propustima ili ostati na starom pregledniku Firefox 3.6. Također, mogu ponoviti postupak višemjesečnog testiranja i s Firefoxom 5, no opet ne mogu biti sigurni hoće li ih po završetku dočekati isti scenarij.
objavljeno u 10:04;
 27. lipnja 2011 / tr
Moguće preuzimanje i Firefoxa 5
Kako ne bi previše zaostala za Googleom, koji je nedavno predstavio novu verziju Chromea, i Mozilla se odlučila na izbacivanje novih inačica Firefoxa. Omogućili su preuzimanje Firefoxa 5, a novosti su uglavnom namijenjene naprednijim korisnicima.

Mozilla je petu verziju Firefoxa lansirala samo tri mjeseca nakon objavljivanja četvrte, a nova će biti namijenjena stolnim računalima i uređajima koji se pokreću pomoću operativnog sustava Android.

Taj je prijelaz velika promjena u odnosu na prethodna razdoblja kada se primjerice na dolazak četvrte verzije čekalo oko dvije godine kako bi zamijenila verziju 3.5.

Novi Mozillin trend brzog razvoja i objave nastavit će se i s verzijom Firefoxa 6, koji bi se trebao pojaviti već za mjesec i pol, a do kraja godine se predviđa i izlazak verzije 7.

Što se tiče Firefoxa 5, analitičari ističu da promjene u izgledu i funkcionalnostima nisu velike. Dodana je bolja podrška za web standarde, popravljeni su neki nedostaci, te su unaprjeđene performanse.

Ipak, strategija učestalog objavljivanja novih verzija zabrinula je korporativne korisnike Firefoxa, koji se pribojavaju da će morati često nadograđivati softver ili riskirati prekid podrške za inačice koje koriste.
objavljeno u 11:13;
 25. lipnja 2011 / mls
Intel na razini eksaflopa
Na međunarodnoj konferenciji o superračunalima International Supercomputing Conference (ISC) Kirk Skaugen, potpredsjednik i generalni direktor skupine za podatkovne centre, opisao je viziju Intela kojom do kraja ovog desetljeća žele stvoriti računala kapaciteta eksaflop/s.

Kapacitet eksaflop/s znači da računalo može provesti trilijun računalnih operacija u sekundi, što znači da radi više od sto puta brže od modernih najbržih superračunala. Po Skaugenovim riječima, za dosezanje kapaciteta na razini eksa neće biti dovoljna samo suradnja među predstavnicima branše i vladinih organizacija, nego će biti potrebno uključiti i pristupe koje donosi arhitektura Intel Many Integrated Core (Intel MIC).

Izazovi kao što su upravljanje iznimno brzim rastom u količini podataka na internetu, traženje odgovora na klimatske promjene, upravljanje rastućim troškovima pristupa prirodnim resursima kao što su nafta i plin, te brojni drugi izazovi zahtijevat će i dalje sve više računskih kapaciteta, koje je moguće osigurati samo pomoću sve moćnijih superračunala.

Tianhe-1A, najbrže superračunalo u Kini, bi za kapacitet na razini eksa potrebovalo više od 1,6 GW električne energije, što je dovoljno za napajanje 2 milijuna kućanstava. Za traženje odgovora na taj izazov Intel i europski stručnjaci osnovali su tri europska laboratorija s tri glavna cilja: ostvariti trajno partnerstvo u Europi, iskoristiti rastući značaj europskih istraživanja na području računarstva velikog kapaciteta te potaknuti brz rast znanja i iskustava na područjima računarstva, strateškog računarstva i inženjeringa.

Među tehničkim ciljevima istraživačkih laboratorija je stvoriti simulacije pomoću kojih će znanstvenici tražiti odgovore na izazove povezane s prelaskom na računarstvo na razini eksa.
objavljeno u 08:41;
 24. lipnja 2011 / tr
Tko su zlatni web developeri u 2011. godini?
Jedanaesta regionalna konferencija o razvoju web stranica održava se u Zagrebu od 16. do 17. 06. 2011. Kroz zanimljiva predavanja kao što su ona poslovna ("Web dizajn za nedizajnere", "Zlatni put do rezultata", "Povezivanje sa društvenim mrežama" i druga) te ona za web developere ("jQuery – tips & tricks", "HTML5TV...", "JavaScript svemogući" i druga) održava se u Zagrebu prvi dan konferencije Web::Strategija 1011 – Frontend naš svagdašnji pod zlatnim sponzorstvom tvrtke Microsoft Hrvatska.

U sklopu konferencije danas je održana i dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije u dvije kategorije Web upotrebljivost 2011 i Web inovativnost 2011 namijenjene nagrađivanju najboljih proizvođača web stranica (eng. web developers) u ovoj godini. Pa, tko su zlatni web developeri za 2011. godinu?

"Podsjetimo se da je na prethodnoj dodjeli Zlatnih nagrada Web::Strategije za inovativne poslovne modele Web poslovanje 2011 ocjenjivački odbor prepoznao priličan broj neinventivnih prijava. I ovog puta su ocjenjivački odbori u dvije kategorije nagrada bili nezadovoljni kvalitetom većine ovogodišnjih radova tj. prijavljenih tvrtki za razvoj web stranica.

Malo je bilo kvalitetnijih pa je odabir najboljih bio nešto lakši zadatak, ali se zato smanjio broj dobitnika Zlatnih nagrada. Inovativnost se pokazala kao slabija strana regionalnih web developera, dok je, generalno gledajući prijavljene, upotrebljivost izrade web stranica ipak na malo boljoj razini." - izjavio je Siniša Gavrilović, nadzornik dodjele Zlatne nagrade Web::Strategije, te proglasio ukupno tri dobitnika u dvije kategorije:

Web upotrebljivost 2011 • Tvrtka Trikoder za mobilnu verziju portala Njuškalo.hr - uz komentar ocjenjivačkog odbora: "Plus dajemo jednostavnosti, uz dobro pretraživanje i opise produkta projekt pruža upravo one informacije koje nam u određenom trenutku trebaju"

• Igor Kovačić za projekt Trip.hr - uz komentar ocjenjivača: "Sviđa nam se jednostavna i clean naslovnica, te smo mišljenja da je odlično odrađena kategorizacija putovanja." Web inovativnost 2011

• Tvrtka Web marketing za turistički portal www.HrvatskaApartmani.hr - uz komentar ocjenjivačkog odbora da je "web odrađen majstorski - koncepcijski, oblikovno i developerski"
objavljeno u 13:19;
 16. lipnja 2011 / Sponzorirana vijest

 IZVUČENO
YouTube predstavio novi eksperiment
Računala zaražena i nakon Rustocka
Popis najopasnijih programskih grešaka
Apple naručio 15 milijuna iPhonea5
Suradnja Baidua i Microsofta
Trojanski miš
Igranje uz pametne telefone i tablete
IBM nezadovoljan brzim umirovljenjem Firefoxa 4
Moguće preuzimanje i Firefoxa 5
Intel na razini eksaflopa
Uhapšen haker koji je napao CIA-u?
Japanci imaju najbrže superračunalo
Facebook sprema aplikaciju za iPad
Spor rast objedinjene komunikacije u javnom oblaku
LulzSec srušio i stranicu CIA-e
Tko su zlatni web developeri u 2011. godini?
Bez AutoRuna manji broj zaraza
Usability, frontend, user experience... Neka Vas ne boli glava!
Microsoft predstavio Windows 8
HP spreman na širenje sustava webOS
Google otvara ured u Hrvatskoj
Sony Ericsson predstavio nove Xperije
Želite postati uspješan web dizajner? Krenite od Web::Strategije 1011!
Microsoft predstavlja tablična računala
HTC otključava OS
Google Wallet – mobitel postaje novčanik
Amazon otkupljuje rabljene gadgete
Sony počeo postupno uspostavljati PSN
LimeWire će platiti 105 milijuna dolara odštete
Apple iMac – bolji od prethodnih


Hrvatska, Svijet, Zanimljivosti, Računala, Znanost, Automobili, Sport, Financije i posao, Zdravlje i medicina, Kultura, Showbiz

Forum, Kafić, Romanse, Razglednice, Oglasnik

© 2001 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.