KAFIĆ |  FORUM |  ROMANSE |  RAZGLEDNICE |  OGLASNIK   


upit     kontaktirajte nas VIDI kao prva stranica prijavi u bookmark
  Naslovna
  Hrvatska
  Svijet
  Zanimljivosti
  Računala
  Znanost
  Automobili
  Sport
  Financije i posao
  Zdravlje i medicina
  Kultura
  Showbiz

  Forum
  Kafić
  Romanse
  Razglednice
  Oglasnik


 NOVOSTI
Hakeri srušili Al-Qaidine stranice
Skupina britanskih hakera srušila je Al-Qaidinu komunikacijsku mrežu i internetske stranice te spriječila terorističku organizaciju da objavljuje poruke i snimke. Svojim su napadom hakeri su počeli prije nekoliko dana te su postupno uništavali Al-Qaidin utjecaj na internetu.

Ovaj napad podsjeća na nedavni napad britanskih tajnih službi koje su na Al-Qaidinim stranicama upute o sastavljanju bombe zamijenili receptima za kolače.

Stručnjaci očekuju da će Al-Qaida "vratiti" kontrolu nad svojim stranicama za nekoliko dana, ali također smatraju kako su ovi hakerski napadi bili iznimno dobro koordinirani te kako su se koristili nekim vrlo sofisticiranim tehnikama rušenja internetskih stranica.

Nije isključeno ni da iza hakera stoje britanske vlasti. To bi objasnilo stručnost ovih hakera, a tome u prilog ide i činjenica da je britanska vlada bila iza "zafrkancije" s receptima za kolače.
objavljeno u 18:05;
 06. srpnja 2011 / tr
GSM slavi 20. rođendan
Prije 20 godina obavljen je prvi poziv u komercijalnoj mreži mobilne telefonije zasnovanoj na tehnologiji GSM. Telefonski poziv su obavili tadašnji predsjednik finske vlade Harri Holkeri i dogradonačelnica Tamperea Kaarina Suonio, a trajao je 3 minute i 50 sekundi.

Mrežu u kojoj je obavljen spomenuti poziv izgradile su tvrtke Telenokia i Siemens Networks, koji su se kasnije udružili u tvrtku Nokia Siemens Networks. Operater mreže je bila finska tvrtka Radiolinia, koja danas radi pod imenom Elisa.

Sve od uspostave spomenute mreže broj korisnika mobilne telefonije na bazi standarda GSM brzo je rastao. 2001. godine na svijetu je bilo 500 milijuna korisnika GSM-tehnologije, a 2011. 4,4 milijarde.

GSM je i dalje kratica tehnologije - Global System for Mobile Communications tj. izvorno Groupe Special Mobile, koja je kao europski standard za digitalnu mobilnu telefoniju prihvaćena 1987. godine.

Dolazak GSM-a je značio prelazak iz analogne u digitalnu tj. iz prve u drugu generaciju mobilne telefonije. Potom su GSM nadogradili tehnologijom EDGE, slijedila je treća generacija na čelu s tehnologijom UMTS, a danas se već uvodi prva komercijalna mreža četvrte generacije na temelju tehnologije LTE.
objavljeno u 08:48;
 04. srpnja 2011 / tr
Google najavio konkurenciju Facebooku
Google je novom društvenom mrežom Google+ najavio konkurenciju Facebooku. Google+ će korisnicima omogućiti da internetske prijatelje podijele u različite “krugove” tj. mreže i tako odluče s kime će dijeliti informacije objavljene na svojem internetskom profilu.

Googleov potpredsjednik inženjeringa Vic Gundotra je rekao kako novom društvenom mrežom žele doprinijeti “raznovrsnosti i bogatstvu” stvarnog života u internetskom okruženju. Jedna od kritika Facebooka je da su korisnikove informacije i objave dostupne svim njegovim “prijateljima”, osim ako ih korisnik “razmjerno kompliciranim postupcima” ne podijeli u različite skupine.

“Nisu svi odnosi u našim životima jednako vrijedni,” rekao je Gundotra. “U životu određene stvari dijelimo s kolegama s fakulteta, druge s roditeljima, a gotovo nikakve informacije o našem životu ne dijelimo s našim šefovima”- naglasio je.

Društvenu mrežu Google+ trenutačno koristi samo manja skupina ljudi pozvana na testnu uporabu. No, Google na svojoj internetskoj stranici najavljuje da će Google+ uskoro biti dostupan svim korisnicima.

Google je već predstavio neke aplikacije koje će ponuditi njihova nova društvena mreža. Korisnicima će između ostalog omogućiti video razgovore, zajedničke chatove s više korisnika te dijeljenje informacija o lokaciji na kojoj se nalazi korisnik.

Google je društvenom mrežom Buzz već pokušao preuzeti dio korisnika, no zaustavili su ga problemi s osiguravanjem privatnosti korisnika.

Urednik internetske stranice SearchEngineLand.com Danny Sullivan je napisao da je prerano za prognoze hoće li Google+ biti uspješan. “Ako ste zadovoljan korisnik Facebooka, teško da ćete ga zamijeniti za Google+,” smatra Sullivan, koji je već imao mogućnost uporabe nove društvene mreže.
objavljeno u 13:49;
 29. lipnja 2011 / tr
I Sega meta hakerskoga napada
Hakeri su ukrali osobne podatke oko 1,29 milijun korisnika japanskog proizvođača video igara Sega. Japanska tvrtka objavila je da hakeri s internetske stranice nisu uspjeli ukrasti podatke o kreditnim karticama, ali su ukrali imena, datume rođenja, adrese e-pošte i zaporke.

“Iskreno se ispričavamo za probleme koje je ovaj incident uzrokovao našim korisnicima,” objavila je tvrtka. Preko napadnute usluge registrirani su korisnici primali informacije o novim proizvodima. Sega je već počela istragu kojom će pokušati zaključiti tko stoji iza napada.
objavljeno u 13:27;
 22. lipnja 2011 / tr
Sljedeće godine Xbox 720?
Internetska stranica Videogamer.com, koja se poziva na izvor blizak proizvođaču videoigara Crytek, objavila je da Microsoft sljedeće godine planira predstaviti igraću konzolu Xbox 720. Nasljednik trenutačnog modela Xbox 360 predstavit će na sajmu E3 u lipnju 2012.

Predstavljanjem nove generacije konzole Xbox u lipnju sljedeće godine Microsoft bi ponovno prestigao glavnog konkurenta, tvrtku Sony, koja razvija PlayStation 4. Nisu poznate tehničke karakteristike Xboxa 720, osim da će podržavati DX11.
objavljeno u 07:47;
 20. lipnja 2011 / tr
Milijardu pametnih telefona 2015.?
2015. godine proizvođači će prodati gotovo milijardu pametnih telefona, što je gotovo dvostruko više nego ove godine, predviđaju u IDC-u. Po mišljenju IDC-ovih analitičara, tada će vodeća platforma biti Googleov Android, koji će pomoću modela mnogih proizvođača zauzeti 44 posto tržišta (ove godine 39 posto).

Na drugom mjestu će s približno 20 posto biti Microsoft s platformom Windows Phone, koja će zabilježiti i najveći rast udjela. Na treće je mjesto IDC postavio Appleove telefone s operativnim sustavom iOS (17 posto, ove godine 18), a na četvrto BlackBerry. S tržišta će u potpunosti nestati platforma Symbian.
objavljeno u 09:39;
 15. lipnja 2011 / tr
Rast Facebooka se usporava
Društvena mreža Facebook je početkom mjeseca zabilježila 687 milijuna korisnika, pokazuju podaci stranice Inside Facebook Gold. Isti podaci pokazuju i da Facebook već drugi uzastopni mjesec bilježi sporiji rast broja korisnika.

Do prije dva mjeseca Facebook je dobivao 20 milijuna novih korisnika mjesečno, no u travnju se rast zaustavio na 13,9 milijuna, dok je u svibnju dosegao samo 11,8 milijuna.

Većina novih korisnika dolazi iz država u kojima se Facebook uvodi s problemima, dok na zrelim tržištima mreža bilježi pad.
objavljeno u 12:17;
 14. lipnja 2011 / tr
2015. - 15 milijardi uređaja na internetu
Internet će zabilježiti eksplozivan rast povezanih uređaja i prometa, pri čemu će se globalni promet u razdoblju 2010 – 2015 učetverostručiti, predviđa tvrtka Cisco. Globalni promet će 2015. godine doseći vrijednost 966 eksabajta, a internet će povezivati čak 15 milijardi uređaja – približno dva na svakog stanovnika.

Rast će se temeljiti ponajprije na internetskom videu i novim uređajima, kao što su tablična računala, koja će ostvariti približno 6 posto ukupnog prometa.

Iste godine će promet unutar bežičnih mreža Wi-Fi premašiti promet koji u fiksnim širokopojasnim vezama.
objavljeno u 10:35;
 05. lipnja 2011 / tr
Nokia negira glasine o preuzimanju od strane Microsofta
Glavni izvršni direktor finskog proizvođača mobilnih telefona Nokia Stephen Elop je kao neutemeljene odbacio neslužbene informacije da se američki proizvođač programske opreme Microsoft dogovorio o kupnji Nokijine jedinice za mobilnu telefoniju.

“Ne održavaju se nikakvi pregovori. Glasine su bez osnove,” rekao je na tehnološkoj konferenciji D9 koja se održava u Rancho Palos Verdesu u Kaliforniji prvi čovjek najvećeg proizvođača mobitela na svijetu kojem se u zadnje vrijeme znatno smanjuje tržišni udio.

Internetska stranica Boy Genius tj. BGR.com je objavila da se po informacijama upućenih Microsoft dogovorio da će za 19 milijardi dolara kupiti Nokijinu jedinicu za mobilne telefone.

Nokia je zaposlila Elopa, bivšeg menadžera u Microsoftu, na položaj glavnog izvršnog direktora u rujnu, da bi u veljači Nokia najavila da napušta svoj operativni sustav za pametne mobilne telefone i da će umjesto njega koristiti Microsoftov sustav Windows Phone. Elop je u okviru konferencije rekao i da će prvi Nokijin pametni mobilni telefon sa sustavom Windows Phone 7 na tržište doći u zadnjem tromjesečju ove godine.
objavljeno u 07:57;
 03. lipnja 2011 / tr
Stiže novi sladoled s okusom senfa
Iako sladoled od senfa na prvi pogled ne zvuči primamljivo, upravo će se ta vrsta sladoleda naći u britanskim trgovinama od idućeg mjeseca. Iako su uobičajeni okusi poput vanilije ili čokolade možda dosadili, iskušavanje sladoleda od senfa za mnoge je ipak previše.

Neobični sladoled osmislio je Heston Blumenthal koji i inače kuha za mnoge poznate osobe. S obzirom na opori okus senfa, nije ni čudno da će sladoled sadržavati i šećer.

Vlasnici supermarketa reagirali su pozitivno. Kažu da će novi proizvod razveseliti kupce koji uživaju u neobičnoj hrani i čudnim okusima. Sladoled od senfa prvi je komercijalni sladoled neobičnoga okusa. Prije su, doduše, bili osmišljeni sladoledi s okusom slanine ili pršuta, no oni se nisu našli u širokoj prodaji.
objavljeno u 08:03;
 31. svibnja 2011 / mls

 IZVUČENO
Hakeri srušili Al-Qaidine stranice
GSM slavi 20. rođendan
Google najavio konkurenciju Facebooku
I Sega meta hakerskoga napada
Sljedeće godine Xbox 720?
Milijardu pametnih telefona 2015.?
Rast Facebooka se usporava
2015. - 15 milijardi uređaja na internetu
Nokia negira glasine o preuzimanju od strane Microsofta
Stiže novi sladoled s okusom senfa
3 milijarde videa dnevno!
U zatvoru zbog vrijeđanja kraljevske obitelji
Facebook bi rado postao obrazovni alat
Opatice morale izbjegavati loptice golfera
Oduševljeni Facebookom nazvali kćer Like
Facebook potkopavao Google
Facebook zauzeo trećinu američkog tržišta internetskih oglasa
Dvije milijarde funti od kraljevskog vjenčanja
Sibirski izvanzemaljac ipak ne postoji
Napad na WordPress.com
Odbijena žalba braće Winklevoss
Kina prodaje svoje nenastanjene otoke
Galaxy S II stiže u Veliku Britaniju
U pripremi autorizirana biografija Stevea Jobsa
YouTube uživo
Hakirana stranica DZIV.hr
Odakle potječu prvoaprilske šale?
Usrećuju nas miris kave i šetnja parkom
MySpace brzo gubi korisnike
Broj mobilnih prijetnji se udvostručio


Hrvatska, Svijet, Zanimljivosti, Računala, Znanost, Automobili, Sport, Financije i posao, Zdravlje i medicina, Kultura, Showbiz

Forum, Kafić, Romanse, Razglednice, Oglasnik

© 2001 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.