Žiri je odlučio o najboljim hrvatskim stranicama. Pogledaj pobjednike.

Riječ organizatora

Nove mjere uspjeha

Buduće tehnološke inovacije bit će usmjerene na ekološku efikasnost te sigurnosne i socijalne probleme

piše: Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković

Kao najznačajniji multidisciplinarni istraživački centar u RH, Institut Ruđer Bošković ima jedinstvenu ulogu da pored generiranja novog znanja, koje bi trebalo poslužiti kao temelj razvoja inovacija i novih tehnologija, doprinosi edukaciji vrhunskih stručnjaka, te aktivno sudjeluje u formiranju novih oblika suradnje znanosti, gospodarstva i lokalne zajednice. Novim strateškim pozicioniranjem te procesom međunarodne evaluacije i restrukturiranja prema standardima i trendovima u vrhunskim svjetskim istraživačkim centrima, Institut nastoji odgovoriti na izazove globalne financijske krize i sve kompetitivnijega međunarodnoga istraživačkog okruženja, stvarajući preduvjete za značajniju ulogu u međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

Doba globalne financijske krize je vrijeme kada se intenzivno preispituje održivost svjetskoga gospodarskog, socijalnog, ekološkog kao i drugih globalnih sustava. Globalizacijski industrijski bum koji je počivao na rezanju troškova iseljavanjem industrije na istok doživio je svoj vrhunac i novi je rast potrebno bazirati na drugačijim premisama. Potrebne su neke nove mjere uspjeha, bilo ljudi, tvrtki ili nacija – nešto preciznije i detaljnije od BDP-a, iznalaženje neke nove mjere koja će u sebi odražavati potrebu za održivosti svih globalnih sustava.

Iako je smanjenje svih troškova u doba financijske krize najčešće rješenje u kojem se vidi izlaz iz recesije, već malo dublje analize otkrit će da su najnaprednija gospodarstva (SAD, UK, Japan, Finska…) značajno povećala ulaganja u znanost i istraživanja koja čine temelje za stvaranje inovacije. Svaka financijska kriza je zapravo prilika za pokretanje novih inicijativa kako u znanosti, tako u gospodarstvu, pa bi Hrvatska u tom novom poretku trebala uočiti vlastite razvojne prilike kroz fokusiranje i osnaživanje svoje znanstvene i inovacijske politike.