Žiri je odlučio o najboljim hrvatskim stranicama. Pogledaj pobjednike.

Riječ organizatora

Ulaganje u ICT - put izlaska iz krize

Treba li tvrtka smanjiti sve troškove ICT-a i potpuno ih isključiti iz budžeta? Odgovor je APSOLUTNO NE.

piše: Tatjana Rukavina, predsjednica Uprave PriceWaterhouseCoopersa Hrvatska

Tijekom ekonomske krize, kada je priljev kapitala slab, nameće se jedno pitanje: treba li tvrtka smanjiti sve troškove ICT-a i potpuno ih isključiti iz budžeta? Odgovor je APSOLUTNO NE. Ulaganje u znanje je u vrijeme krize još važnije. Turbulentna vremena od svake organizacije zahtijevaju traženje novih izvora prihoda, optimiziranje troškova i redefiniranje poslovnih procesa za budućnost. ICT nudi ključne alate za poticanje rasta, produktivnosti i učinkovitosti. Zapravo, u teškim vremenima investicije u ICT mogu biti vrlo povoljne. Da bi iz krize izašla jaka i konkurentna, svaka organizacija mora nastaviti ulagati u ICT.

Neovisno o gospodarskoj klimi, PricewaterhouseCoopers u svoj godišnji budžet uključuje i troškove ICT-a. Naravno, fokus naših investicija i iznosi nisu svake godine isti. Ono što može pridonijeti neposrednoj uštedi je obustavljanje svih velikih IT projekata, ali oni se ne bi trebali potpuno eliminirati. Zahtjevi tržišta u neprekidnom razvoju čine naše poslovne aplikacije i tehnologiju koja ih koristi neodvojivima i nezamjenjivima u poslovanju. Kako se pojavljuju nova ICT rješenja, a potrebe korisnika rastu, mi to moramo pratiti.

Međutim, također nastojimo maksimizirati naše regionalne potencijale i suradnju s drugim uredima unutar naše mreže, ulažući u zajedničke, centralizirane platforme i zajedničke resurse. Smanjujemo dupliciranje posla i troška koliko je god to moguće. Na taj način postižemo maksimalan učinak naših investicija, a da se pri tome osuvremenjujemo i ostajemo konkurentni.

Tijekom ekonomske krize, organizacije ne bi trebale imati dilemu oko ulaganja u ICT. Fokus bi trebao biti na tome kako ograničena sredstva uložiti učinkovitije i kako ulaganjem maksimizirati potencijale organizacije nakon izlaska iz krize.