Žiri je odlučio o najboljim hrvatskim stranicama. Pogledaj pobjednike.

Riječ organizatora

Sve što je trebalo izmisliti već je izmišljeno

Everything that can be invented has been invented

piše: Tomislav Kotnik, suosnivač Vidi Awardsa (tomislav.kotnik@vidi.hr)

Mogao bih pun samouvjerenja i nepokolebljivo ustvrditi da biste gornji naslov smatrali istinitim da sam ja Charles H. Duell, glavni ravnatelj američkog Ureda za patente, a vi njegovi sugrađani, jer nadahnuti gospodin je tu bizarnu misao zaista i izjavio, ne tako davne, 1899. godine, na pragu ulaska u jedno od najuzbudljivijih stoljeća u smislu tehnološkog napretka civilizacije. Zamračenje vizija i nejasna budućnost tadašnjeg Novog svijeta, na prijelazu u jedno od najuzbudljivijih stoljeća poznato upravo po otkrićima i tehnološkom napretku čovječanstva, zapravo je ocrtavalo tadašnju tužnu sliku zemlje koja će upravo po inovacijama i poletnoj industriji obilježiti dvadeseto stoljeće.

Tada, na prelazu stoljeća, vladala je recesija koja će se do danas u više manje pravilnim ciklusima pojavljivati svakih 10-15 godina, no činjenica je da je upravo Amerika svoj prosperitet izgradila na nevjerojatno velikom razigranom polju inovacija i slobodnom duhu poduzetništva koji je svesrdno poticala.

Po entuzijazmu onih koji nam se svih ovih godina javljaju da sudjeluju u ovom projektu kao natjecatelji ili pak pokrovitelji, siguran sam da ćemo kao zemlja znati iskoristiti potencijale koji nam stoje na raspolaganju, ali, što se tiče naših projekata koji se trebaju izboriti za tržište, možda treba imati na umu izjavu Woodyja Allena: Eighty percent of success is showing up!